În plină pandemie, Bucureștiul riscă și o invazie cu șobolani, căpușe și țânțari. Capitala a ratat startul la deratizare și dezinsecție

În plină pandemie, Bucureștiul riscă și o invazie cu șobolani, căpușe și țânțari. Capitala a ratat startul la deratizare și dezinsecție
FOTO - caracter ilustrativ: Eco Igienizare
Publicat: 21/04/2021, 13:12
Actualizat: 21/04/2021, 13:50

În plină pandemie de coronavirus, Bucureștiul se confruntă cu o altă problemă majoră, care ar putea afecta sănătatea publică. Capitala nu are încă un plan general de deratizare și dezinsecție, iar întârzierea începerii acțiunii crește riscul de a avea la vară o invazie de șobolani, căpușe și tânțari, care sunt vectori de infecții. 

Specialiștii spun că prima dezinsecție, respecitv larvicidarea, trebuia făcută încă din luna martie, însă, în prezent, Primăria Capitalei nici măcar nu știe cu cine va face dezinsecția pe străzi, în zona blocurilor și în parcuri.

Până anul trecut, deratizarea și dezinsecția din Capitală au fost realizate de una dintre controversatele companii municipale, Eco Igienizare, care acum se află în insolvență și în incapacitatea de a desfășura vreo acțiune în oraș.

Compania a funcționat până în noiembrie – decembrie anul trecut și toate activitățile pe care le-a desfășurat s-au realizat în baza unui Plan Unitar de Acțiune (PUA), care trebuie aprobat anual de Consiliul General al Municipiului București.

„Tratamentele de larvicidare s-au ratat”

Pentru 2021 însă, un astfel de plan nu există, iar o primă acțiune în ceea ce privește dezinsecția și deratizarea ar fi trebuit să aibă loc în martie.

Până acum, ar fi trebuit făcută larvicidarea, care s-a ratat deja. Trebuia realizată la sfârșitul lunii martie, trebuia începută până să vină zilele calde.

”Ca să ai o campanie de succes pe timpul verii, trebuie să ucizi larvele, iar această acțiune se face în zonele unde sunt maluri de apă, care sunt foarte multe în București, dar și prin subsoluri”, au declarat, pentru GÂNDUL.RO, reprezentanți ai Companiei Eco Igienizare.

Ultima deratizare s-a făcut în decembrie 2020

Despre deratizare, reprezentanții companiei Eco Igienizare spun că se face pe tot pacursul anului, cu o ciclicitate, în subsoluri și pe spații verzi, unde trebuie puse cutii cu otravă pentru șobolani.

Din luna decembrie, nu s-a mai făcut niciun fel de deratizare. Oricum, Bucureștiul avea o problemă majoră cu șobolanii, dar de acum va fi și mai serioasă și nu se va mai putea menține sub control invazia, spun oficiali de la Eco Igienizare.

În luna aprilie trebuia începută și campania pentru combaterea căpușelor, ”dar s-a ratat și aceasta”, mai spun reprezentanții companiei municipale.

Oficiali de la Eco Igienizare susțin că s-a ajuns în această situație pentru că, din luna iunie, nu s-a mai plătit nicio factură către furnizori. Ei susțin că au trimis din noiembrie 2020 un plan pentru deratizarea și dezinsecția din București, dar acesta nu a fost încă aprobat.

Pentru alte contracte, trebuie făcute licitații

Surse din cadrul Primăriei Capitalei au precizat pentru GÂNDUL.RO că primarul Nicușor Dan intenționează să introducă pe ordinea de zi a ședinei Consiliului General al Municipiului București  (CGMB) din luna aprilie un proiect pentru deratizare și dezinsecție, însă nu se știe cum și cu cine se vor desfășura aceste acțiuni.

În cazul în care Eco Igienizare nu va fi implicată, pentru alte contracte trebuie făcute licitații și atriburi, ceea ce presupune timp, adică o altă perioadă în care nu se va face deratizare și dezinsecție.

Compania Eco Igineizare este în imposibilitate tehnică funcțională, pentru că au bunurile și utilajele puse sub sechestru, din cauza insolvenție. Pe de altă parte, contractul lor de delegare este suspendat de către prefect.

”Sigur că se pot găsi soluții de urgență. Nu este o noutate că planul nu este făcut și suntem deja în primăvară. Ne-am obișnuit și în ultimii ani cu planuri venite mai târziu. Eu îmi doresc ca planul viitor să fie elaborat de executivul Primăriei, și nu de compania municipală”, a declarat, pentru GÂNDUL.RO, Cătălin Deaconescu, consilier general în CGMB din partea PNL.

Acesta mai spune că Bucureștiul ar trebui împărțit pe zone pentru deratizare și dezinsecție, pentru care trebuie făcute licitații.

„Soluția pe termen scurt este să prestezi acest serviciu cu o companie care este capabil, sau cu mai multe companii, dar trebuie să faci o procedură de atribuire. Bucureștiul trebuie împărțit în zone, apoi scoase la licitații și atribuite către societăți capabile, asta e soluția pe termen mediu. Rămâne de văzut ce presupune proiectul la care Primăria lucrează în prezent”, a precizat Cătălin Deaconescu.

Medic infecționist: „Doamne ferește de o epidemie cu West Nile”

Până când municipalitatea va găsi o soluție în ceea ce privește aceste acțiuni, un lucru este cert: vara se apropie, iar medicii infecționiști spun că fără o dezinsecție ca la carte, la spitale vor ajunge multe cazuri cu mușcături de căpușe.

Cel mai sumbru scenariu este cel în care peste pandemia de coronavirus s-ar suprapune o epidemie a virusului West Nile, transmis prin înțepătura de țânțar.

„Asta ne-ar mai lipsi, Doamne ferește, o epidemie cu West Nile de la mușcăturile de țânțari. Dacă nu se face dezinsecția așa cum trebuie, bucureștenii vor avea de suferit de la insecte. Pe lângă faptul că sunt extrem de deranjante, mușcăturile pot transmite acest virus. Am avut cam 500 de cazuri de West Nile, din nefericire și decese”, a precizat pentru GÂNDUL.RO dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

Problema căpușelor este foarte gravă

O altă problemă extrem de gravă este cea a căpușelor, care în curând își vor face apariția „la iarbă verde” și prin parcurile din oraș.

În anii trecuți, în zonele unde nu s-a făcut dezinsecție, spitalele s-au confruntat cu foarte multe cazuri de mușcături ale căpușelor, care transmit boli grave, cum sunt febra butunoasă, cu erupții pe tot corpul și febră mare, dar și cu celebra deja borelioză, cunoscută și ca Boala Lyme, cu simptome foarte severe, spune medicul Gheorghe Enescu.

”Căpușele sunt foarte periculose, ele se atașează chiar și din mers, și cei mai afectați sunt copiii, pentru că ei stau mai mult în iarbă. Sfatul meu este ca la iarbă verde să avem pantaloni lungi și încălțăminte mai înaltă, în măsura în care se poate, iar dacă stăm pe iarbă, să punem un cearșaf alb peste pătură, ca să putem vedea mișcarea insectelor”, a precizat medicul Gheorghe Enache.

Pericolul șobolanilor din București

Nu în ultimul rând, șobolanii reprezintă un real pericol în oraș.

„Mușcăturile de șobolani sunt foarte periculoase, iar aceste animale pot transmite turbarea, leptospiroza. Noi avem un centru antirabic, iar în anii trecuți, am avut foarte multe cazuri de mușcături de șobolani”, susține și medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

„Țânțarii care transmit malaria pot exista și la noi”

Potrivit medicului Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, în România ar putea fi și țânțari care transmit malaria.

La noi, țânțarii vin aduși, în mare parte prin transporturile cu anvelope, care fie trec prin țară sau vin direct la noi. Apa de la ploaie se adună în anvelope, iar acolo se dezvoltă larvele de țânțari. Este foarte periculos, mai ales că sunt suspiciuni că pot exista și la noi în țară țânțari care pot transmite malaria, a precizat Emilian Imbri.

Dezinsecția este o treabă foarte serioasă și trebuie făcută urgent, mai ales că în România se găsesc acum țânțari care până recent nu existau, a mai spus medicul.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?